سرپرست کارگاه کیست؟
سرپرست کارگاه فردی است که توسط کارفرما استخدام شده و در کارگاه، سایت یا پروژه ساختمانی، به سرپرستی امور مربوط به آن محل همچون نظارت، اجرا و عملکرد آن ها میپردازد. البته وسعت کارگاه یا محل کار در این مورد مهم و تعیین کننده است و ممکن است در محیط کوچک، فرد تمام امور را بر عهده بگیرد اما در محیط های بزرگتر، این مسئولیت میان سرپرستان مختلف تقسیم شود و هر کدام تحت نظر سرپرست اصلی، به ایفای نقش بپردازند
شرح وظایف اصلی سرپرست کارگاه
- مطالعه دقیق پیمان منعقده فیمابین شرکت و کارفرما و آگاهی از تعهدات طرفین قرارداد و داشتن اطلاعات کافی و کلی از نقشهها و مدارک منضم به پیمان و همچنین آشنایی کافی با فعالیتها و عملیات موضوع پیمان و برنامه زمانبندی اجرای عملیات.
- آگاهی کافی از قیمتهای روز مصالح و دستمزدها و هزینه اجرای عملیات موضوع پیمان و آگاهی از فهارس بهاء منتشره از سوی سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور و داشتن توانایی لازم به منظور آنالیز بهاء واحد کارهای مربوط به موضوع پیمان و داشتن تخصص و تجربه کافی در زمینه مدیریت کارگاهی و مدیریت پروژههای عمرانی و آگاهی لازم در مورد بخشنامههای مهم سازمان مدیریت و برنامهریزی، مرتبط با کارهای حوزه مدیریت خود.
- دارای توانمندیهای مدیریتی لازم برای هدایت پروژه و کارگاه و برخورداری از متانت وشیوایی کلام در طرح مسائل پروژه و در دفاع از حقوق شرکت و تلاش در جهت حفظ منافع شرکت و توانمند برای کاهش زیانهای احتمالی پروژه و شرکت.
- آگاهی کافی از «آیین نامه معاملات» و ضوابط و مقررات شرکت و آشنائی با ضوابط و مقررات «مالی» و نحوه استفاده از صورت هزینهها و سایر مدارک در چگونگی صدور سند حسابداری.
- ارائه پیشنهاد چگونگی سازماندهی کارگاه و چارت سازمانی اداره کارگاه و پیشنهاد و معرفی رئیس کارگاه یا سرپرست کارگاه و یا درخواست عزل سرپرست کارگاه به همراه ارائه دلایل لازم و کافی و تلاش در زمینه ایجاد نظم و هماهنگی در پروژه و کارگاه به منظور تضمین صحت و سرعت عملیات اجرایی و فراهم نمودن قابلیت انجام بهینه وظایف محوله به کارگاه، تحت مدیریت خود.
- نظارت کلی بر نحوه کار کارگاه و مشارکت در حل و فصل مسائل کلان کارگاه و راهنمایی و هدایت سرپرست کارگاه در چهارچوب وظایف محوله و به گونهای که به وظایف و اختیارات سرپرست کارگاه لطمهای وارد نشود و شأن سرپرست کارگاه نیز حفظ و رعایت شده باشد.
- نظارت بر عملکرد رئیس یا سرپرست کارگاه و اعمال کنترلهای لازم به منظور حصول اطمینان از انجام مطلوب و به موقع وظایف وی در کارگاه و ارائه گزارش به معاون فنی و اجرایی شرکت در مورد مشکلات و مسائل کارگاه و ارائه پیشنهاد و راهحل جهت حل و فصل مسایل کارگاهی.
- ایجاد ارتباط فعال و مطلوب با کارفرما و مشاور (دستگاه نظارت) و نمایندگان آنها در چهارچوب پیمان و منافع شرکت و دریافت نظرها و دیدگاههای ایشان در مورد کار و پروژه و انتقال نظر و دیدگاهها به معاون اجرایی شرکت و همچنین تلاش در جهت تحقق نظرها و دیدگاههای مذکور در چهارچوب پیمان و منافع شرکت و ارائه راهکارهای مناسب به منظور حل و فصل مسائل پروژه و تسریع در عملیات اجرایی و دفاع از حقوق و منافع شرکت در مقابل کارفرما و مشاور و نمایندگان آنها.
- نظارت مستمر بر انجام به موقع فعالیتهای کارگاهی، به ویژه عملیات مستندسازی کار و پیگیری دریافت مصوبه صورتجلسات و تأییدات کارفرما و مشاور.
- عملیات دریافت آمار و اطلاعات از نحوه انجام عملیات و ارائه گزارشهای نوبهای به شرکت (معاون اجرایی) به گونهای که شرکت از روند کار، آمار و اطلاعات کافی داشته باشد.
- نظارت بر تهیه و ارائه لیست بیمه کارگاه و همچنین نظارت بر چگونگی پرداخت کسور قانونی در کارگاه و پیگیری دریافت مفاصاحساب بیمه و در موارد خاص دریافت مفاصاحساب دارایی مربوط به پروژه و ارائه مفاصاحساب به شرکت.
- دریافت دیدگاهها و خط مشی تعیین شده از سوی شرکت برای پروژه و کارگاه و پیگیری تحقق این دیدگاهها و خطیمشیها و رعایت دقیق آنها .
- پیگیری تشکیل جلسات با کارفرما و مشاور به منظور دفاع از حقوق و منافع شرکت و پروژه و شرکت فعال در جلسات مذکور با هماهنگی و در معیت نمایندهای از شرکت و پیگیری لازم به منظور اجرای مفاد صورتجلسات مذکور و ارائه گزارش نتایج حاصل از پیگیریها به شرکت (معاون اجرایی شرکت).
- نظارت و کنترل هزینههای کارگاه و مقایسه با درآمدهای حاصل از کار کارگاه و برنامهریزی و انجام اقدامات مقتضی به منظور ایجاد و حفظ منافع و سود شرکت از بابت اجرای پروژه.
- تأیید صورت هزینهها و اسناد و مدارک ارسالی از کارگاه و ارائه آنها به شرکت.
- تنظیم برنامه زمانبندی تهیه و تدارک مصالح و مایحتاج کارگاه با کمک و هماهنگی سرپرست کارگاه و یا تأیید برنامه تهیه شده مذکور در کارگاه و ارائه یک نسخه از اینگونه برنامهها به شرکت و همچنین نظارت بر برنامه درآمد و هزینه کرد کارگاه و پیگیری تهیه به موقع صورتوضعیتهای کارکرد و مشارکت در دفاع از صورتوضعیت به همراه سرپرست کارگاه یا نماینده فنی کارگاه و پیگیری وصول مطالبات پروژه و شرکت از کارفرما.
- ارائه به موقع گزارش مربوط به سود و زیان احتمالی پروژه و اعلام هشدارها و راهکارهای مناسب و به موقع به شرکت و کارگاه به منظور حفظ منافع شرکت و کارگاه.
- انجام اقدامات و وظایف محوله از سوی معاون اجرایی
میزان تحصیل سرپرست یا مسئول کارگاه
سرپرست کارگاه باید تخصص لازم در این زمینه را داشته باشد. بخشی از این تخصص حاصل تجربه فرد است و بخشی از آن هم نتیجه تحصیل او در رشتههای مرتبط. عمران، مکانیک، رشته های مدیریت از جمله مدیریت بازرگانی، رشته ساختمان و سایر رشتههای مرتبط با آن از جمله مهمترین رشتههایی است که برای فعالیت در این شغل بر آنها تاکید میشود.
نحوه کار کردن سرپرست کارگاه
بخش مهمی از کار مسئول کارگاه به صورت حضوری است. بدین معنا که وظیفه نظارت ایجاب میکند که او بر سر پروژه آماده شود و از نزدیک ناظر بر پروژه باشد. این حضور میتواند به صورت تمام وقت و در ساعات و روزهای معین جهت اجرای پروژه باشد و یا بصورت پارهوقت و نظارت گاه به گاه سرپرست.
اما بخش دیگر فعالیت سرپرست که طرفداران زیادی نیز دارد، فعالیت به شکل دورکار است. شاید کمی برایتان عجیب باشد که یک سرپرست چگونه میتواند به صورت دورکار در اجرای پروژه سهیم باشد. در پاسخ باید گفت در این موارد سرپرستان به صورت مجازی تمام امور تئوریک مربوط به پروژه را انجام میدهند و برای کارفرما ارسال میکنند. به عنوان نمونه تعیین مواد و مصالح مورد نیاز پروژه، زمانبندی آن، پیشبینی هزینهها و….
میزان حقوق و درآمد سرپرست کارگاه چقدر است؟
میزان درآمد و حقوق سرپرست کارگاه ممکن است مقادیر متفاوتی را شامل شود. دلیل این موضوع نیز متفاوت بودن نوع پروژهها و شرکت های مورد نظر است.
مهارتهای سرپرست کارگاه
مسئول کارگاه وظایف بسیار سختی دارد و پروژههای چند وجهی و پیچیده را شامل میشود. امروزه، این نقش بیش از دانش عمیق، مدیریت افراد را جهت افزایش کارایی و کاهش خطرات میطلبد. مدیران سایت برای دستیابی به این کاراییها، نیاز به برخی از مهارتها از جمله به درک و استفاده از آخرین فناوری دارند. گرچه در این مورد بر نرم افزار یا مهارت مبتنی بر اینترنت تاکید نشده است؛ اما مشخص است که به هر اندازه که در این حرفه با دنیای فناوری و نرمافزارهای مرتبط آشنا باشد، به همان اندازه نیز موفق خواهد بود. در کنار این ویژگی مهارتهای دیگری نیز وجود دارد که میتواند بسیار کمک کننده باشد:
- آشنا بودن با جدیدترین ابزارهای مدیریتی
- مهارتهای حل مسئله، زیرا این مسئولان باید مسائلی را که ممکن است در طول فرآیند ساخت و ساز به وجود بیاید حل و فصل کند.
- داشتن توانایی برای توسعه فرهنگ همکاری
- مهارتهای ارتباطی شفاهی و نوشتاری عالی، زیرا باید اطلاعات را به پیمانکاران، مشتریان، معماران، مهندسان، کارکنان و… منتقل کند.
- آشنا و پیشرو بودن با آخرین تکنولوژی دیجیتال
- مهارتهای بودجه بندی و یا مدیریت مالی که مدیر سایت ساخت و ساز را قادر میسازد از سودآور بودن پروژهها و مطابقت تمام هزینهها با بودجه مشتری اطمینان حاصل کند.
خصوصیات و وظایف سرپرست کارگاه
به طور کلی در رابطه با این شغل بر چند ویژگی مهم شخصیتی تاکید میشود.
بسیار منظم
یک سرپرست کارگاه، با پروژههای زیادی سروکار دارد و باید به آنها رسیدگی کند. از این رو وقتی مدیر پروژه هستید، باید بدانید که چه زمانی وظایف خاص شروع میشوند و چه زمانی به پایان میرسند. و شما باید بدانید که چگونه برنامه ریزی و مدیریت کنید و این وظایف را به گونهای محول کنید که همه چیز به خوبی سر جای خود قرار گیرد. همچنین، باید بدانید که چگونه وظایف مختلف را اولویت بندی کنید.
برخورد با غیر منتظرهها
برخورد با غیرمنتظرهها یا به عبارت دیگر، انعطاف پذیر بودن. گاهی اوقات در مدیریت پروژههای ساختمانی با موارد غیر منتظره مواجه میشوید و این میتواند شامل مسائل متعددی باشد.بنابراین این افراد باید بتواند خود را با موقعیت جدید و مشکلات آن وفق دهد. و انعطاف لازم را داشته باشد.
انگیزه بالا
دیدن یک پروژه از ابتدا تا انتها نیاز به فردی با انگیزه بالا دارد. آنها باید خود شروع کننده باشند و بتوانند توقعات بالایی برای خود ایجاد کنند. این واقعاً مهم است زیرا انگیزه آنها به یک عامل بسیار تاثیرگذار برای سایر اعضای پروژه تبدیل میشود.
خوشبین بودن
اعتقاد بر این است که خوشبین بودن یک ویژگی بسیار مهم است. خوشبین بودن به شما این امکان را میدهد که نقاط مثبت و فرصتهای رشد را در مواجهه با ناملایمات ببینید. طبق مطالعه مسئولان کارگاهی که بدبین هستند، بیشتر تمایل دارند در برابر چالشها تسلیم شوند. این نه تنها پروژه را به خطر میاندازد، بلکه شانس شما را برای دستیابی به موفقیت مختل میکند.
اشتیاق
تبدیل شدن به یک سرپرست کارگاه صرفا به خاطر دستمزد بهتر کاملا اشتباه است. واقعیت آن است که تنها در صورتی که میتوانید موفق شوید که اشتیاق لازم برای این شغل را داشته باشی